Titulní obrázek

Koncept Kia Provo se začne prodávat již v roce 2016

Na autosalonu v Ženevě nám automobilka Kia představila koncept Provo. Hybridní kupé by se mohlo dostat na trh již v roce 2016. Nyní čeká na schválení sériové verze.

Kia Provo je sice jen koncept, ale do výroby může zamířit co nevidět. Není se co divit, v Ženevě byl koncept přijat velmi pozitivně a i u nás se mu dostalo náležité pozornosti. Vypadá velmi dobře a k tomu mu pod kapotou pracuje zajímavá technika.

Pojďme si tedy v rychlosti připomenout, co koncept na ženevském autosalonu pohánělo. Pohon mělo na starosti to nejlepší, co má momentálně Kia ve skladu - přeplňovaný čtyřválec 1.6 T-GDI s výkonem 204 koní, tedy stejný agregát, který pohání i hothatch pro_cee'd GT. 

Než si sjednáte pojištění odpovědnosti za škody způsobené provozem vozidla, porovnejte povinné ručení jednotlivých pojišťoven. Liší se jednak cenou, ale i výší limitů krytí, sazbami připojištění, přirážkami ke čtvrtletním platbám nebo slevami za sjednání přes internet. Nejlevnější povinné ručení sjednáte online.

U konceptu pomáhá zadním kolům elektromotor, který umí Provo rozpohybovat bez hluku a emisí, ale zároveň dokáže přiložit ruku k dílu ve chvílích, kdy od auta vyžadujete výraznější akceleraci. Výhody se nabízejí i při zhoršených adhezních podmínkách, protože se z auta jednoduchým způsobem stane čtyřkolka. 

Nejdůležitější otázkou samozřejmě zůstává rentabilita nového modelu. Víceprezident automobilky pro marketing a plánování modelů, Benny Oeyen, vidí budoucnost nového modelu pozitivně. Podle něho novinkou zaplní prázdné místo na trhu. "Zůstáváme racionální, ale místo pro kupé v segmentu B tu je”, dodal.